Bartın’da derme çatma köprü ile meskenlere ulaşım zorluğu

0
39

Evlerine ulaşmanın tek yolu derme çatma köprü

Bartın‘da 50 haneli mahalleyi 6 modül kütükten yapılan 30 metre uzunluğundaki ahşap köprü ayırıyor

Yaklaşık 30 santimetre genişliğindeki köprüden yan yana iki insan geçemiyor

BARTIN – Bartın’ın Ulus ilçesinde bulunan Aktaş Köyü Kadiroğlu Mahallesi’ne bağlı bulunan 3 hanede yaşayan 12 kişi, meskenlerine 6 modül kütükten yapılma 30 metre uzunluğundaki derme çatma köprü ile ulaşabiliyor. İki insanın yan yana geçemediği köprü nedeniyle cenaze ve düğün üzere merasimlerde büyük zorluk yaşayan bölge halkının sel felaketlerinde ise günlerce dış dünya ile irtibatı kopuyor.

Aktaş Köyü’nde 50 hanenin bulunduğu Kadiroğlu Mahallesini Söğütlü Deresi ikiye ayırıyor. Kadiroğlu Mahallesi’nde ırmağın bir tarafında kalan kısmında 47 mesken bulunurken başka tarafında ise tıpkı mahalleye bağlı 3 mesken yer alıyor. Yarım asırdan fazla vakit öncesinde yapılan 3 meskenin bulunduğu bölgeye ulaşım ne araçla ne de yayan sağlanabiliyor. Mahalleyi yaklaşık 50 yıl evvel 6 modül kütükten yapılan 30 metre uzunluğundaki ahşap köprü birbirine bağlıyor. Yaklaşık 30 santimetre genişliğinde bulunan ve tek tarafında ise geçerken tutunulabilen korkuluğu bulunan köprüden hem araç geçişi mümkün olmadığı üzere iki insanın yan yana yürümesi mümkün olmuyor. Yıllardır atalarından kalan konutlarda yaşadıklarını belirten bölge insanı ise yarım asrı aşkın müddettir ahşap köprüyü kullanarak, konutlarına ulaşabildiklerini söz etti.

Gözlerinin önünde mesken kül oldu hayvanlar yandı

3 konuttan birinde oğlu Erdal Zortaoğlu ve 2 torunu ile yaşayan Asiye Zortaoğlu, itfaiye ve jandarma araçlarının dereden geçememesi nedeniyle gözlerinin önünde konutun kül olduğunu kaydetti. Ağabeye Zortaoğlu, “Bu bölgede 3 konut var. Yangın çıktığında itfaiye gelemedi, jandarma gelemedi. Konut cayır cayır yandı. Gözlerimizin önünde hayvanlar yandı. Beşerler sıkıntı kurtuldu. Hasta oluyoruz ambulans gelemiyor. Hasta halimle köprüden geçerken, az kalsın suya düşüyordum. Çok büyük zorluk çekiyoruz” dedi.

Yıllardır ulaşım sıkıntısını çektiğini anlatan Erdal Zortaoğlu ise “Yıllardan beri birebir sıkıntıyı çekiyorum. Çocuğum seneye okula gidecek, nasıl okula gidip gelecek bilmiyorum. Ufak bir geçit olsa, çok düzgün olur. Şeker hastasıyım. babaannem, İstanbul’da yaşamak zorunda kalıyor. Köyde kalmak istiyor fakat ulaşım kahrı nedeniyle gelemiyor” sözlerini kullandı.

Mahalle Muhtarı Mustafa Aktaş ise küçük de olsa bir köprü yapılması için tekraren sefer müracaatta bulunduklarını ve sonuç alamadıklarını belirtti. Devlet yetkililerinden yardım isteyen Muhtar Aktaş,

“Vatandaşlarımız yıllardır bu ağaç köprüden geçiyor. O kadar müracaat ettik. Hiç bir sonuç alamadık. Bu mahallede yaşayan 50 kişi. Dedelerimizden yapılma köprü, her selde yıkılıyor. tamir ediyoruz, kepçe çağırıyoruz, millete o denli ulaşabiliyoruz. Hasta olduğunda yangın çıktığında, ambulans yada itfaiye karşıya geçemiyor. İstanbul’da yaşayan hemşehrilerimiz var, burada yerleri var. Mesken yapacaklar lakin araç geçiremedikleri için mesken yapamıyorlar. En azından bir aracın geçebileceği köprü olsun istiyorlar. İlla eski köprünün olduğu yere değil, yakın bir yere de yapılabilir. Müsait görülen bir yere de yapılabilir. Bize devlet materyal üzere birtakım dayanağı versinler. Biz kendi imkanlarımız ile de yapmaya talip oluruz” diye konuştu.

Mahalleye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bir beton köprü bulunduğunu hatırlatan Muhtar Aktaş, bu köprünün ise hem çok uzak olduğunu hem de 3 meskenin bulunduğu bölgeye hiç bir yararının bulunmadığı kaydetti.

Bartın'Da Derme Çatma Köprü Ile Meskenlere Ulaşım Zorluğu - İlisuluk Haber

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz