BTSO Akademi, Vergi Yol Kanununa Nazaran Enflasyon Muhasebesi Eğitimi Düzenledi

0
50

Bursa iş dünyasının eğitim ve gelişim platformu BTSO Akademi projesi çerçevesinde, Bursa Yeminli Mali Müşavirler (YMM) Odası iş birliğinde ‘Vergi Yöntem Kanununa Nazaran Enflasyon Muhasebesi Uygulaması’ eğitimi düzenlendi. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Kiraz’ın sunumuyla gerçekleştirilen eğitime iş dünyası temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), iş dünyasına dönük eğitim programlarına orta vermeden devam ediyor. Enflasyon düzeltmesine ait mefhuma dair çerçeve ve uygulama prensiplerine yönelik farkındalık oluşturmayı hedefleyen ‘Vergi Tarz Kanununa Nazaran Enflasyon Muhasebesi Uygulaması Eğitimi’, BTSO Hizmet Binası’nda düzenlendi. BTSO Akademi ve Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası iş birliğinde gerçekleştirilen programa BTSO İdare Heyeti Üyesi Hakan Batmaz, Bursa Vergi Dairesi Lideri Hüseyin Erol, Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası Lideri İhsan Akar ile çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

BTSO İdare Şurası Üyesi Hakan Batmaz, Türkiye iktisadının ve üretim kaidelerinin tüm dünya ile birlikte çetin imtihanlardan geçtiği bir devirde olduklarını kaydetti. Mevcut durumda iş dünyası için en değerli gerilim kaynağının enflasyon olduğuna dikkati çeken Batmaz, “Ülke olarak enflasyonla çabayı kesinlikle kazanmamız gerekiyor. Ekonomi idaremiz yüksek enflasyonla çabayı önceleyen bir siyaset belirlemiş durumda. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneye çekme amacına ilerlerken, ekonomik aktivitenin de devam etmesi büyük değer taşıyor” dedi.

“BTSO Akademi eğitimleri farkındalığı artırıyor”

Enflasyonun finansal bilgilerde de bozulmalara yol açtığını kaydeden Batmaz, bunun giderilmesi amacıyla enflasyon düzeltmesi uygulamasının tekrar gündeme geldiğini söz etti. İş dünyasının beklentileri doğrultusunda enflasyon muhasebesine geçiş için hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Batmaz, “Uygulamaya yönelik gerek iş dünyamızın gerekse de meslek mensuplarımızın merak ettiği birçok konu var. BTSO Akademi projesi kapsamında, TÜRMOB Genel Lider Danışmanı Yeminli Mali Müşavir Abdullah Kiraz’ın iştirakiyle düzenlediğimiz eğitimin bu manada bilgilerimizin tazelenmesi açısından yararlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Finansal tablolar faaliyet sonuçlarını gerçeğe uygun yansıtmıyor”

Bursa YMM Odası Lideri İhsan Akar, yüksek enflasyonlu ekonomilerde tarihi maliyet temeline dayalı muhasebe sistemlerinden elde edilen finansal tablolardaki bilgilerin işletmelerin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını hakikat ve gerçeğe uygun olarak yansıtmadığını söz etti. Akar, “Enflasyon periyotlarında, alınan vergiler gerçek kar yahut kar yerine sermaye üzerinden alınan vergiye dönüşerek işletmelerin öz sermayelerinin azalmasına neden olmaktadır. Bu durumu önlemek için Vergi Yol Kanununun 298. hususunda finansal tabloların fiyat hareketlerine nazaran enflasyon düzeltmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu seminerde meslek mensupları ve uygulayıcılara enflasyon düzeltmesinin ayrıntıları hakkında bilgi vermeyi amaçladık” dedi.

Uygulamaya ait merak edilenler yanıtlandı

TÜRMOB Genel Lider danışmanı YMM Abdullah Kiraz ise eğitimde Vergi Adap Kanunu uyarınca enflasyon muhasebesine hangi mükelleflerin dahil olduğu, enflasyon muhasebesinin işletmelerin bilançoları üzerine tesirleri, enflasyon düzeltmesinin bilanço kalemlerine nasıl uygulanması gerektiği, 2024 yılında kurumlar vergisi matrahına tesiri, uygulamada tereddüt edilen hususlara ait bilgilendirmede bulundu. – BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz