Çanakkale’de Aort Yırtılması Tanısı Konulan Kişi Bursa’da Sıhhatine Kavuştu

0
40

Çanakkale‘de karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede aort yırtılması tanısı konulan kişi, Bursa Kent Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla sıhhatine kavuştu.

Bursa Vilayet Sıhhat Müdürlüğünden yapılan açıklamaya nazaran, Çanakkale’de ikamet eden 43 yaşındaki Sami Yavaş, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti.

Aort yırtılması tanısı konulan Yavaş, Bursa Kent Hastanesine sevk edildi. Güney Marmara’da özellikli kalp ve damar cerrahisi hadiselerinin yapıldığı hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde komplike aort yırtılması geçirdiği belirlenen Yavaş, yapılan başarılı müdahaleyle sıhhatine kavuştu.

Operasyonu gerçekleştiren ve açıklamada görüşlerine yer verilen Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Ünite Sorumlusu Doç. Dr. Nail Kahraman, aort yırtılmasının çok ender görüldüğünü, yüzde 40-50 mevte varabilecek boyutta önemli bir acil durum olduğunu bildirdi.

Hastalığın nadiren birtakım organların beslenmesini bozduğunu ve bedende felç, bağırsak nekrozları, böbrek yetmezliği üzere komplikasyonlara yol açtığını vurgulayan Kahraman, “Bu komplikasyonlar gelişirse vefat oranı kat kat artarak yüzde 80-90’lara kadar çıkabilir. Bu nedenle ani başlangıçlı bıçak saplanır biçimde çok şiddetli sırt ve karın ağrısı şikayeti olanların en kısa müddette bir sıhhat kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.” tabirini kullandı.

Kahraman, aort yırtılması teşhisiyle kliniklerine sevk edilen Yavaş’ın bağırsaklarını besleyen damarlarda tıkanıklık oluştuğunu ve kan akışının bulunmadığını aktardı.

Gerekli tetkikleri yaptıktan sonra Yavaş’ın aort damarında yırtılma tespit ettiklerine değinen Kahraman, yırtılan bölgeye ve bağırsak damarındaki tıkanıklığın bulunduğu yere birer stent yerleştirildiğini aktardı. Kahraman hastanın hastaneden taburcu edilmesinin üzerinden 15 gün geçtiğini ve kendisinin çok sağlıklı durumda olduğunu belirtti.

Kahraman, aort yırtılmasının en kıymetli sebeplerinden birinin damardaki genişlemeler olduğunu belirterek, şunları belirtti:

“Ayrıca sigara, tansiyon yüksekliği, genetik hastalıklar bunları artırabilir. Aort anevrizması nedeniyle takip altındaysanız takibinizi kesinlikle devam ettirin. Tansiyon denetiminizi güzel yaptırın. Bunlara karşın birden bir bıçak saplanır stili göğüs ağrısı, bıçak saplanır biçimi sırt ağrısı, karın ağrısı olursa damarda yırtılma olabilir kuşkusuyla acil müdahale emeliyle acil servislere başvurun, ihmal etmeyin. Bu hastalıkta yakın takip ve erken teşhis, tecrübeli merkezlerde gerçek bir müdahale ile hayat kurtarır.”

Sağlığına kavuşan Sami Yavaş ise daha evvel bu türlü ağır ağrılarının olmadığını aktardı.

Hastalıklarda erken teşhisin çok değerli olduğunu öğrendiğini vurgulayan Yavaş, “Allah razı olsun bu mevzuda çok profesyonel bir takıma denk geldik. Bu müdahalelerin çok önemli bir biçimde uzman takımlarca yapıldığını gördük.” tabirini kullandı.

Kaynak: AA / Sıhhat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz