Çocuklarda Büyüme ve Gelişme Konusunda İkazlar

0
46

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocuklarda büyüme ve gelişme konusuna ait bilgilendirmede bulundu.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen İçağasıoğlu, çocukların erişkinlerden farklı olarak devamlı bir büyüme ve gelişme içinde olduğunu aktararak, bu süreçte çocuğun büyüme ve gelişme basamaklarının da yaşına uygun olması gerektiğini belirtti.

Bu basamakların rastgele birinde geri kalma yahut duraklama olduğundan endişelenen anne babaların çocuk tabibine müracaat etmesini tavsiye eden İçağasıoğlu, “Doktorunuz, yaptığı muayene ve tetkikler sonunda çocuğunuzu çocuk nörolojisine yönlendirebilir.” sözlerini kullandı.

İçağasıoğlu, büyümenin beden boyutlarının ve hacminin artması, gelişmenin ise büyüyen dokuların işlev kazanması olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

“Çocuklar, anne karnından başlayan ve ergenliğe kadar devam eden büyüme ve gelişme süreci içindedir. Bu sürecin rastgele bir devrinde sıhhat durumlarının bozulması büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabilir, hatta durdurabilir. Bebek 18. ayda hala yürümüyorsa kesinlikle çocuk nörolojisi tabibine danışılmalı.”

“Boy uzunluğu, yük ve baş etrafı sistemli ölçülüp takip edilmeli”

Büyümenin izlenmesinde uzunluk uzunluğu, yük, baş etrafı ve artış suratlarının değerli olduğunu vurgulayan İçağasıoğlu, bu ölçümlerin hekim tarafından tertipli olarak yapılması ve takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

İçağasıoğlu, “Büyüme suratı her çocukta ve değişik yaş devirlerinde farklı olabilir. Lakin bu ölçümlerde saptanan olağandışı pahalar, büyümede gerilik yahut büyüme duraklamasının bir göstergesi olabilir. Bu denetimler sırasında çocuğun nörolojik muayenesi de yapılmalı, nörolojik gelişim basamakları değerlendirilmeli.” değerlendirmesini yaptı.

Merkezi hudut sisteminin gelişmesiyle bebeğin bağlantı, hafıza, dikkat, odaklanma, lisan gelişimi üzere bilişsel özelliklerinde ilerleme göstermesinin, birebir vakitte başını dik tutma, oturma, yürüme üzere fizikî hünerlerinde bir bütün halinde ilerleme olmasının nörolojik gelişim olarak tanımlandığını anlatan İçağasıoğlu, “Sağlıklı bebeklerin nörolojik gelişimleri yalnızca genlerle yapılandırılmış bir süreç değildir. Genetik yapının yanında cinsiyet, beslenme, hormonlar, yaşanılan etraf ve geçirilen hastalıklar da tesirlidir.” sözlerini kullandı.

Kaynak: AA / Sıhhat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz