Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya barış daveti: İstanbul’da kurduğumuz müzakere masasını tekrar tesis etmeye hazırız

0
33

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Güney Doğu Avrupa Tepesi’ne gönderdiği görüntü iletide Rusya ve Ukrayna’ya barış daveti yaptı. Erdoğan, “Savaşın adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi için diplomasiye ve diyaloğa baht verilmesi gerektiğine dair görüşümü koruma ediyorum. Barışın inşası için daha evvel İstanbul’da kurmuş olduğumuz müzakere masasını yine tesis etmeye de hazırız.” dedi.

ERDOĞAN, UKRAYNA-GÜNEY DOĞUAVRUPA TEPESİ’NE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna-Güney Doğu Avrupa Doruğu’na görüntü bildiri gönderdi. Erdoğan mahalli yönetimler seçimlerine hazırlıkları hasebiyle tepeye katılamadığını belirtti.

“UKRAYNA’NIN YİNE İNŞASINA KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ”

Video bildiri vasıtasıyla olsa da iştirakçilere hitap etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu lisana getiren Erdoğan, Rusya ve Ukrayna’ya barış davetinde bulundu. Diplomasi ve diyaloğa talih verilmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye’nin Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği takviye hepinizin malumudur. Kırım Tatarı soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması için de her türlü çabayı gösteriyoruz. Ukrayna’nın hızla toparlanması ve tekrar inşasına katkı sağlamaya da hazırız. Savaşın 3. yılına girmemize ve tüm çabalarımıza karşın barışın tesisi istikametinde gereğince ilerleme kaydedilmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'Dan Rusya Ve Ukrayna'Ya Barış Daveti: İstanbul'Da Kurduğumuz Müzakere Masasını Tekrar Tesis Etmeye Hazırız - İlisuluk Haber

“DİPLOMASİ VE DİYALOĞA TALİH VERİLMELİ”

Savaşın adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi için diplomasiye ve diyaloğa talih verilmesi gerektiğine dair görüşümü koruma ediyorum. Bu amaca ulaşmak için her türlü diplomatik kanaldan en üst düzeyde istifade edilmesi büyük değer taşıyor. En azından barışın genel parametrelerinin belirlenmesi üzerinde ortaklaşa bir çalışmaya başlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu minvalde, Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy’in 10 unsurlu barış planını prensip olarak destekliyoruz.”

“KARADENİZ TEŞEBBÜSÜ GÜNDEMİMİZDEKİ YERİNİ KORUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, planın, besin güvenliğiyle ilgili başlığında yürütülecek çalışmalarda liderlik rolünü de üstlendiklerini anımsattı. Barış teşebbüslerinin muvaffakiyete ulaşmasında her iki tarafın da bir ortaya getirilmesinin kural olduğuna inancını vurgulayan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin 2022’de İstanbul’da yaptığı görüşmeyi hatırlatarak yine müzakere masasını tesis etmeye hazır olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kelamlarını şu halde sürdürdü: “Gayretlerimizle tesis edilen ve uygulandığı periyotta kritik rol oynayan Karadeniz Teşebbüsü de gündemimizdeki yerini koruyor. Ayrıyeten Karadeniz’de ticari gemiler için seyrüsefer emniyetini sağlayacak bir düzenlemeye muhtaçlık vardır.

“İSTANBUL’DA KURDUĞUMUZ MÜZAKERE MASASINI YİNE TESİS ETMEYE HAZIRIZ”

Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliği halinde Karadeniz’de güvenlik taahhütlerini içerecek yeni bir düzenleme için temaslarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan barışın inşası için daha evvel İstanbul’da kurmuş olduğumuz müzakere masasını yine tesis etmeye de hazırız. Bu vesileyle ortak coğrafyamız Balkanlar’da, Güneydoğu Avrupa ülkeleri işbirliği süreciyle hayat bulan dayanışma ruhunun yakın coğrafyamıza da sirayet etmesini diliyorum.”

Erdoğan, doruğa konut sahipliği yapan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama başta olmak üzere, doruğun düzenlemesinde emeği geçenleri gönülden tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'Dan Rusya Ve Ukrayna'Ya Barış Daveti: İstanbul'Da Kurduğumuz Müzakere Masasını Tekrar Tesis Etmeye Hazırız - İlisuluk Haber

Kaynak: AA / Siyaset

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz