Down Sendromlu Özel Sportmenler Cimnastikte Var Oluyor

0
38

Down sendromlu özel atletler, dezavantajları nedeniyle geç başlamak durumunda kaldıkları cimnastikte var olabilmek için aileleriyle birlikte yıllarca emek veriyor.

İtalya’nın Floransa kentinde 2016 yılında birincisi düzenlenen Down Sendromlular Dünya Spor Oyunları’nın (Trisome) ikincisi, Türkiye’nin mesken sahipliğinde 19-26 Mart tarihlerinde Antalya’da yapılacak.

Türkiye’yi oyunlarda temsil edecek Özel Sportmenler Cimnastik Ulusal Kadrosu da antrenörlerinin nezaretinde hazırlıklarını Ankara’da sürdürüyor.

Özel Sportmenler Spor Federasyonu Cimnastik Teknik Konsey Lideri Rengül Çalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin mesken sahipliğinden çok memnun olduklarını belirterek, “Özel çocuklarımızı ağırlayacağımız için onur duyuyoruz. Büyük bir tertip. 8 branşta yüzlerce çocuk binlerce kişi Türkiye’de olacak.” dedi.

Down sendromlu özel sportmenlerin artistik ve ritmik cimnastik branşlarında yarışa katılacağını lisana getiren Rengül Çalar, artistik cimnastikte 4 erkek, 3 bayan, ritmik cimnastik branşında ise 2 bayan atletin oyunlarda yarışacağını tabir etti.

Milli sportmenlerin küçük yaşta başlanılan ve ağır emek harcanması gereken cimnastikte belirli noktalara gelmek için çok çalıştığını anlatan Rengül Çalar, şunları söyledi:

“Çocuklarımız çok çalıştılar. Yıllarca emek verdiler. Cimnastikte 2 saniyelik hareket için yıllarca emek veriliyor. Ortalarında 7-8 ve 15-20 yıldır çalışan, cimnastik yapanlar var. Öğretmenlerimiz, antrenörlerimiz açısından da velilerimiz, anne babalarımız açısında da çok sabır gerektiren, güç bir branş. Yıllarca emek gerektiriyor. Bir hareketin çıkması, hareketlerin bütünsel olarak sunulması için yıllarca çalışmak gerekiyor. Çocuklarımızı bu manada kutluyorum, velilerimize farklı başka teşekkür ediyorum.”

“Kızamıyoruz zira kıyamıyoruz”

Özel Atletler Spor Federasyonu Cimnastik Teknik Şura Üyesi Nazlı Irmak Ünal da cimnastiğe başlama yaşının 4’e indiğini fakat down sendromlu özel sportmenlerin branşa bu yaşlarda başlayamadığını lisana getirdi.

Milli ekiple çok “güzel” maksatları başarmak istediklerini lisana getiren Nazlı Irmak Ünal, atletlerin Antalya’da çok keyifli olacağını ve hepsinin sevgi içerisinde oyunları beklediğini aktardı.

“Aslında başımızda bütün çocuklarımızı sevindirmek var, madalya alsın almasın hepsi tek tek keyifli olsun istiyoruz.” diyen Ünal, “Organizasyonla özel atletlerimiz için ülkemizde yeni bir periyodun başlayacağına inanıyoruz.” sözünü kullandı.

Sporcular hareketleri yapamadıklarında “kızamadıklarını” zira “kıyamadıklarını” lisana getiren Ünal, “Zor süreçlerimiz de oluyor. Cimnastik hiç kolay bir branş değil. Barfiks, istikrar…. İstikrar en korktukları alet. Aslında olağan sportmenler korkuyor, özel atletlerimizin bunu yapabilmesi çok büyük muvaffakiyet.” değerlendirmesinde bulundu.

“Cimnastiğe başlama yaşı 4’e kadar indi.” bilgisini veren Ünal, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Özel atletlerde bu yaşlarda branşa başlamak sıkıntı zira fizikî olarak olağan beşerler üzere yürümeye, koşmaya başlayamıyorlar. Motor maharetleri daha geç gelişiyor. Ne kadar erken keşfedebilsek aslında o kadar yeterli ancak biraz geç kalınabiliyor. Ailelerimiz biraz çekiniyor. Alt yapılarda yetiştirmek istediklerimiz var ve bunu Türkiye’ye yaymaya çalışıyoruz. Bizim buradan çıkacak başarımızla bir kapının açılacağını düşünüyoruz.”

Kaynak: AA / Spor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz