Ekol Ofset Personelleri İşten Çıkarılmaları Protesto Etti

0
48

Belçikalı Van de Velde Ambalajlama Kümesi’nin Türkiye ortağı Ekol Ofset’te sendikal faaliyetler sonucu işten çıkarılan çalışanlar için İstanbul Silivri’deki firmanın önünde hareket yapıldı. Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Genel Lideri Turgut Dedeoğlu, “Bu işten çıkarmaların sendikal örgütlenmeye karşı atılmış düşmanca bir adım olduğu ortadadır. Tüm bu hukuksuzlukların akabinde buradan Ekol Ofset işverenlerine seslenmek istiyoruz. Emekçilerin anayasal hakları olan sendikada örgütlenme hakkına hürmet duyun ve işten çıkarılan çalışanları geri alın” dedi.

Ekol Ofset’te sendikal faaliyetler sonucu işten çıkarılan personeller için İstanbul Silivri’deki firmanın önünde aksiyon yapıldı. Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Genel Lideri Turgut Dedeoğlu, “Bu işten çıkarmaların sendikal örgütlenmeye karşı atılmış düşmanca bir adım olduğu ortadadır. Tüm bu hukuksuzlukların akabinde buradan Ekol Ofset işverenlerine seslenmek istiyoruz. Emekçilerin anayasal hakları olan sendikada örgütlenme hakkına hürmet duyun ve işten çıkarılan personelleri geri alın” dedi.

Belçikalı Van de Velde Ambalajlama Kümesi’nin Türkiye ortağı olan Ekol Ofset’teki sendikal faaliyetler sonucu 3 personel işten çıkarıldı. İşten çıkarmalara reaksiyon olarak şirketin, İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan önünde çok sayıda siyasi parti temsilcisinin, kurumun, basın meslek örgütünün iştirakiyle hareket yapıldı. “Sendika anayasal haktır. Atılan emekçiler geri alınsın” yazılı pankartın açıldığı harekette açılış konuşmasını DİSK Basın-İş İdare Heyeti üyesi İzel Sezer yaptı.

“SEFALETİN TARTIŞILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR”

Hazırlanan ortak metni okuyan DİSK Basın-İş Genel Lideri Turgut Dedeoğlu, derinleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle işçilerin alım gücünün her geçen gün düştüğüne, çalışanların sembolik artırımlarla sefalet fiyatına mahkum edildiğine vurgu yaptı. Dedeoğlu, şunları söyledi:

“Ülkemizde en güçlü yüzde 20’nin toplam gelirden aldığı hisse, en fakir yüzde 20’nin aldığı hissenin 8 katı oranındayken yaratılan yapay gündemlerle açlığın ve sefaletin tartışılmasının önüne geçilmek isteniyor. Çalışanlar bir yandan da iş yerlerinde makûs çalışma şartlarına, mobbinge, anayasal hakları çiğnenerek sendikal örgütlenme haklarının gasp edilmesine maruz bırakılıyor lakin tüm bu olumsuz şartlara karşın personeller, zorlukları aşmayı ve birlikte hareket etmeyi uğraş azmi ile başarıyor. İşte bugün önünde bulunduğumuz Ekol Ofset’te yaşananlar da bunun bir örneği. Ekol Ofset çalışanlarının örgütlü uğraştaki ısrarı sonucu fiyatlar aktüel minimum fiyat ölçüsünün üzerinde kalsa da ülkemizdeki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı sonucu personellerin aldığı artırımlar eridi, emekçiler yine sefalet şartlarında yaşamaya mahkum bırakıldı. Hem düşük fiyat hem emekçi sıhhati ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği hem de daima tutanak tehdidi ile baskıya ve mobbinge maruz bırakılan çalışanlar, hukuksuzluklara yansısını DİSK Basın-İş’te örgütlenerek gösterdi.

“KÜÇÜLME GEREKÇESİYLE İŞTEN ÇIKARILDILAR”

Bundan yaklaşık iki hafta evvel işveren tarafından verilmeye çalışılan gözdağı karşısında geri adım atmayan sendikamızın iş yeri temsilcisi İsmail Tipe ve üyelerimiz Hatıra Erdoğan ile Cihat Baldan’ın işine ‘küçülme’ münasebet gösterilerek son verildi. İşverenler, sendikamızla yaptığı görüşmede ‘performans düşüklüğü’, ‘işçiler ortasındaki uyumsuzluk’ üzere mazeretleri işten çıkarmaya münasebet gösterse de örgütlenme faaliyetlerimiz devam ederken yıllardır Ekol Ofset’te çalışan 3 sendika üyemizin ansızın işten çıkarılması hayatın olağan akışına karşıttır. Öte yandan bu işten çıkarmaların sendikal örgütlenmeye karşı atılmış düşmanca bir adım olduğu ortadadır. Tüm bu hukuksuzlukların akabinde buradan Ekol Ofset işverenlerine seslenmek istiyoruz. Emekçilerin anayasal hakları olan sendikada örgütlenme hakkına hürmet duyun ve işten çıkarılan emekçileri geri alın. DİSK Basın-İş olarak çeşitli mazeretlerle işten çıkarılan üyelerimiz bu fabrikadan içeri girene kadar uğraşımıza kararlılıkla devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Ekonomik krizin ve sefalet fiyatının altında ezilerek berbat şartlarda yaşamaya ve çalışmaya mecbur bırakılan tüm emekçilerin sesi olacağımızı bir sefer de buradan tabir ediyoruz.”

Daha sonra emekçiler ve kurum temsilcileri de sırayla kelam aldı.

Kaynak: ANKA / Aktüel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz