Elazığ Aksaray Mescidi’nin proje ihalesi tamamlandı

0
32

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Elazığ‘da 1720’de inşa edilen, Sivrice merkezli sarsıntıda hasar alan, daha sonra çıkan yangından da etkilenen Aksaray Mescidi’nin proje ihalesinin tamamlandığını ve çalışmalara acilen başlandığını bildirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, vakıf medeniyetinin esaslı kenti Elazığ‘ın merkez ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi’nde bulunan 304 yıllık Aksaray Mescidi’nin, 24 Ocak 2020’de Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki zelzelede ağır hasar gördüğü, ibadete kapatılarak güçlendirilmesine karar verilen ibadethanenin yangının da tesiriyle kullanılamaz hale geldiği anımsatıldı.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 27 Ekim 2022’de ihalesi yapılan caminin rölöve, restitüsyon, onarım ve elektrik tesisatı projeleri ile güçlendirme projesi ve raporun hazırlanma işinin mukavelesinin 5 Aralık 2022’de imzalandığı, 4 gün sonra yer teslimi yapılarak işe başlandığı anlatılan açıklamada, kontrata nazaran iş bitim tarihinin 8 Mart 2023 olduğu aktarıldı.

Yüklenici firmanın hazırladığı projelerin 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarda Bölge Müdürlüğü hizmet binasının hasar alması ve süreksiz olarak faaliyette bulunamamasından ötürü incelenemediği söz edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Elazığ Vilayet Müftülüğünün 12 Mayıs 2023 tarih ve E-3764629 sayılı yazısı ile caminin yandığı yönetimimize bildirilmiştir. Bu nedenle hazırlanan projelerin yangın sonrası duruma nazaran revizesi hasıl olmuştur. Sarsıntı ve caminin yanma sürecinden ötürü yükleniciye 5 Ağustos 2023 tarihine kadar müddet verilmiştir. Yüklenici 19 Ekim 2023 tarihinde hazırladığı projeleri yönetimimize sunmuş, projeler yönetimimizce incelenmiş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Tarihi yapıda gerçekleştirilecek teknik ve teorik uygulamalar Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından takip edilmektedir. 14 Şubat 2024 tarihinde Diyarbakır Kültür Varlıklarını Müdafaa Bölge Heyeti ile de süreç başlatılmıştır.

1720 tarihinde inşa edilen Elazığ Aksaray Mescidi’nin proje ihalesi tamamlanmış olup çalışmalara acilen başlanmıştır. Elazığ’da yaşayan vatandaşlarımız müsterih olsunlar ki her eserimizde olduğu üzere bu yapıtımızın de tekrar eskisinden daha güçlü hizmet verebilmesi için çalışmalarımız devam edecektir. Temelsiz haber ve söylentilere prestij edilmemesini kıymetle rica ederiz.”

Kaynak: AA / Yeni

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz