Eskişehir’de Babino Köfte geleneği sürüyor

0
55

Eskişehir‘de yaşayan teşebbüsçü Şimal Su Gürel, dedesinin kişnişle zenginleştirdiği özgün tanımıyla yıllar evvel Ordu’da pazarlarda pişirip satışını yaptığı “Babino köfte”yi ortağıyla açtığı lokantada müşterilerine servis ediyor.

Anne ve babası Gürcistan’dan yaklaşık 150 yıl evvel Ordu’ya göç eden Osman Babino, kişnişle yoğrulan ve özel yolla pişirilen “Babino köfte” ismini verdiği özgün bir tanım oluşturdu.

O periyot Anadolu’da pek kullanılmayan bir baharat olan kişnişi köftesine katarak farklı bir lezzet elde eden Babino, eşiyle pazarlarda pişirip sattığı lezzetle bölge halkının beğenisini kazandı.

Daha sonra işletmecilik yapan Babino’nun 82 yaşında vefatının akabinde oğlu Azmi Babino lokantayı bir periyot işletti. Muğla’nın Ortaca ilçesinde de köftecilik yapan Babino’nun ömrünü yitirmesiyle ailenin geleneği ikinci jenerasyonda kesintiye uğradı.

Azmi Babino öldüğünde 7 yaşında olan kızı Şimal Su Gürel ise Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmındaki eğitimini tamamlayıp kimi firmalarda aşçılık tecrübesi kazandıktan sonra kendi iş yerini açmaya karar verdi.

Patentini alacak

Babino köfte için patent müracaatında bulunan 26 yaşındaki Gürel, AA muhabirine, dedesinin ve babasının tanımını sürdürmenin kendisine manevi güç verdiğini söyledi.

Lokantasında servis ettiği tanım aracılığıyla geçmişle bağlarını kuvvetlendirdiğini belirten Gürel, geçmişi bir asrı aşan damak tadını tek başına öğrenerek yapmanın kendisine değerli bir sorumluluk yüklediğini lisana getirdi.

Atalarıyla bağlarını kaybetmek istemediği için üçüncü nesilde bu lezzeti sürdürdüğünü anlatan Gürel, şöyle konuştu:

“Reçeteyi bilen tek kişi benim. Tahminen de yapmasaydım ölecek olan bir geleneğin son temsilcisiyim. Bundan ötürü Babino köftenin benim için manası epeyce fazladır. Benim için en kıymetli şey; köfteyi yoğurduktan sonra tadına bakarım. Bir köfteyi kızartıp tadına baktığımda tebessüm edebilirsem, babam üzere dedemin köftesini yapabilirsem keyifli olurum. Bunu başaramıyorsam tekrar tekrar denerim.”

Furkan Aynacı da ortağının öyküsünün bir kesimi olmaktan memnunluk duyduğunu vurguladı.

Bu köfteyi birinci defa Ordu’da Gürel’in ailesini ziyaret ettiğinde tattığını ve çok beğendiğini lisana getiren Aynacı, “Müşterilerimiz Babino köfteye özel bir ilgi gösteriyor. Konuklarımızın bu köfteyi çok beğendiğini söyleyebilirim. Hayatında birinci kere bu türlü hoş köfte yediğini söyleyenler var.” dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz