Hatay Depremzede Derneği: Hancağız’da Zeytin Kıyımı Devam Ediyor

0
37

Hatay Depremzede Derneği, Defne Hancağız Mahallesi’nde kamulaştırma kararı sonrası yaşanan zeytin kıyımına ait basın açıklaması yaptı. Hatay Depremzede Derneği Hukuk Komitesi üyesi avukat Fidel Gerçek, “Hancağız köylüsü topraksızlaştırılmaktadır. İvedi kamulaştırıldığı söylenen 600 dekarlık alanda takriben 30 bin fazla zeytin ağacımız bulunmaktadır. Elinde rastgele bir dokümanı olup olmadığını bilmediğimiz kepçe dozer ve kamyonları ile zeytinliklerimizi sökmeye başlayan Binbay inşaatın rastgele bir resmi müsaadesi, dokümanı iki satır yazısı var mıdır elinde? Son on yılda milyarlarca TL’nin üzerinde ihale alan, 2018 yılında AKP’den milletvekili aday adayı olan Bedrettin Binbay’ın şirketi Binbay yapı tekrar TOKİ ile muahede sağlayarak yeşilimizi griye, zeytinliklerimizi betona büründürüyor” diye konuştu.

Hatay’ın Defne ilçesinin Hancağız Mahallesi’ndeki kamulaştırma kararının akabinde zeytin ağaçları kesildi. Hatay Depremzede Derneği, yaşanan zeytin kıyımına ait Hancağız Zeytinliği’nde basın açıklaması yaptı. Hatay Depremzede Derneği Hukuk Komitesi üyesi Avukat Fidel Gerçek, şunları söyledi:

“Basın açıklamamıza Homeros’un İlyada Destanı’nda geçen bir kelamıyla başlamak isteriz. ‘Ben herkese aitim ve kimseye ilişkin değilim, sen gelmeden evvel de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım.’ Homeros, zeytinin çığlığını insanlığa ulaştırıyor.

“ZEYTİNLİKLERİ ORTADAN KALDIRARAK HATAY TEKRAR İNŞA EDİLEMEZ, AYAĞA KALDIRILAMAZ”

2021 yılı zeytin üretim istatistiklerine nazaran Hatay, Türkiye’de üretilen toplam dane zeytinde yüzde 7’lik bir hisseye sahiptir. Hatay zeytinciliği, ülkemiz zeytin üretimindeki yerinin yanı sıra zeytinin anavatanı olarak kabul edilen bölge içerisinde yer alması ve bölgedeki zeytinciliğin çok eskiye dayanmasıyla da başka bir kıymet taşımaktadır. Zeytin ve zeytinlikler Hatay halkının ekonomik olduğu kadar toplumsal ve kültürel hayatının da bir modülüdür.  Hatay halkı daima zeytinlerle, zeytinliklerle iç içe ömür sürmüştür. Zelzeleyle kentsel hayat ve tarihi kent merkezi ortadan kalksa da zeytinlikler Hatay kimliğinin, kadim-geleneksel ömür biçiminin sürdürülmesine katkı sunmaya devam ediyor. Zeytinliksiz Hatay olmaz. Zeytinlikleri ortadan kaldırarak Hatay yine inşa edilemez, ayağa kaldırılamaz. Dahası zeytinlikleri ortadan kaldırarak Hatay’ı toplumsal ekonomik kültürel olarak yaşanılabilir bir yer olmaktan uzaklaştırırsınız. Hatay halkı için zeytinin, zeytin ağacının, üretiminin, var oluşunun bedelini anlatmak güç. Lakin yerinden zalimce sökülen her ağaç yerinde bir kor bırakarak sökülüyor bizler için.

“ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI İLE EL KONULAN ZEYTİNLİKLERİMİZ BİZLERİN GEÇİMİNE KATKI SUNAN ÖMÜR KAYNAKLARIMIZDIR”

Dün Dikmece, Orhanlı, Gülderen. Bugün Hancağız. Yarın öteki bir köy, öteki bir mahalle… Bu kıyımı durdurmak için Hancağız’a sahip çıkmak, memleketimize sahip çıkmaktır. Üzerinde binlerce ağacın olduğu yüzlerce dönüm zeytinliğimiz, bini aşkın konutun inşa edileceği betona bürünecek. Toza bulanmış bu kentte en çok gereksinim duyduğumuz oksijenin de hayatımızdan çalınmasına neden olacak. Hancağız halkı yıllardır bu topraklarda atadan dededen kalma toprağını işler, zeytinine gözü üzere bakar. İvedi kamulaştırma kararı ile el konulan zeytinliklerimiz bizlerin geçimine katkı sunan ömür kaynaklarımızdır.

“DEFNE’NİN EN KÜÇÜK MAHALLESİNİN TARIM TOPRAKLARI VE ZEYTİNLİKLERİNİN ÇABUK KAMULAŞTIRILMASI ANLAŞILIR OLMAKTAN UZAKTIR”

Şubat Zelzeleleri ile kaybettiklerimiz saymakla bitmez, Hancağız’da yalnızca bir ailenin onlarca kaybı var. Köyün yüzde doksanı yıkılmış durumda, barınma problemleri çözülmemiş, verilen kelamlar tutulmamış, beşerler hala çadırda yahut konteynerde yaşamaktayken, sıhhat, eğitim, ulaşım hizmeti almakta zorlanırken, bir gün topraklarımızın kamulaştırıldığı haberi ile karşılaşıyoruz. Ne bir tebligat ne bir askı süreci ne bir muhatap varken onlarca yıldır emek emek baktığımız zeytin ağaçlarımızın sökülmeye başlandığını görüyoruz. Onlarca canını, meskenini, işini kaybetmiş bir yılı aşkın müddettir ömür gayreti veren insanların elinden topraklarının habersiz, sorgusuz sualsiz alınması akıl alır üzere değildir. Hatay’da yüzlerce tahminen de binlerce dekar hazine yeri varken Defne’nin en küçük mahallesinin tarım yerleri ve zeytinliklerinin ivedi kamulaştırılması anlaşılır olmaktan uzaktır.

“BAKANIN İŞGALCİ DİYE TANIMLADIĞI KÖYLÜLERİN ÇOĞUNLUĞU TAPU SAHİBİDİR. ASIL İŞGALCİ OLAN KİMDİR”

Hancağız köylüsü topraksızlaştırılmaktadır. Tez kamulaştırıldığı söylenen 600 dekarlık alanda takriben 30 binden fazla zeytin ağacımız bulunmaktadır. Atalarımızın zeytin ağacı ile ihya ettiği bu toprakların tapulu sahibi yahut ecrimisilini ödeyen Hancağız köylüsü bu karardan sonra ne grup ne biçecektir? Ne yiyip içecektir? Neyle geçinecektir? Elinde rastgele bir dokümanı olup olmadığını bilmediğimiz kepçe dozer ve kamyonları ile zeytinliklerimizi sökmeye başlayan Binbay inşaatın rastgele bir resmi müsaadesi, evrakı iki satır yazısı var mıdır elinde? Son on yılda milyarlarca TL’nin üzerinde ihale alan, 2018 yılında AKP’den milletvekili aday adayı olan Bedrettin Binbay’ın şirketi Binbay yapı yeniden TOKİ ile mutabakat sağlayarak yeşilimizi griye, zeytinliklerimizi betona büründürüyor. Bakanın işgalci diye tanımladığı köylülerin çoğunluğu tapu sahibidir. Asıl işgalci olan kimdir? Hancağız halkı yasanın müsaade verdiği ölçüde hazine yerlerini zeytin ağaçları ile ihya etmiştir. Bahsi geçen alanın ne kadarı hazine toprağı, ne kadarı tapulu alandır?

“KENTİMİZİN EKOLOJİK İSTİKRARI İÇİN BÜYÜK BİR KIYMETE SAHİP ZEYTİNLİKLERİMİZİN ELİMİZDEN ALINMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Zeytin ağaçları, kökleri toprağa sıkıca tutunarak erozyonu önler. Zeytin bahçeleri, çok çeşitli bitki ve hayvan tiplerine de konut sahipliği yapar. Bu alanlar, kuşlar, böcekler ve öteki canlıların hayat alanıdır. Zeytin ağaçları, fotosentez sırasında karbondioksiti emer ve oksijen üretir. Bu nedenle, atmosferdeki oksijenin artmasına katkı sağlarlar. Ayrıyeten toprak altındaki suyun korunmasına yardımcı olur. Kökleri, yeraltı sularını besler ve bu su kaynaklarının sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Zeytinler, zeytinyağı ve direkt tüketim için çok değerli bir besin kaynağıdır. Bu, lokal ekonomilere katkı sağlar. Kentimizin ekolojik istikrarı için büyük bir ehemmiyete sahip zeytinliklerimizin elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Zeytinlikler onu eken biçen köylüye aittir.

“ZEYTİNLİKLERİMİZİ, TOPRAĞIMIZI, KÜLTÜRÜMÜZÜ, SOFRAMIZI, GEÇİM KAYNAKLARIMIZI SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Kaynak: ANKA / Aktüel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz