Kâfi metal para bulamayan fırıncılar, dilencilerden bozukluk istemeye başladı

0
51

Eskişehir‘de son birkaç aydır bozuk para bulmak konusunda kasvet yaşayan fırıncılar, dilencilerden para istemeye başladıklarını söyledi.

Fırıncılar, yaklaşık 6 aydır bozuk para bulmak konusunda meşakkat yaşıyor. Son devirlerde vatandaşların kullanımını azaltması nedeniyle bozuk para bulamayan işletmeler, öteki işletmelerden de birebir sorun sebebiyle bozuk para tedarik edemiyor. Merkez Bankasından kâfi tedarik yapamadıklarını söz eden işletme sahipleri, muhtaçlıklarını spor salonu kantini, kahvehane ve dolmuşçu üzere küçük esnaftan yardım alarak karşılamaya çalışıyor. Bazen dilencilerden bile bozuk para istediğini aktaran esnaf, müşteriye para üstünü vermek konusunda meşakkat yaşadığı vakitlerde ziyanına satışlar da gerçekleştiriyor. Fırıncılar, mevzuyla ilgili hem vatandaşlardan hem de yetkililerden yardım istiyor.

Kâfi Metal Para Bulamayan Fırıncılar, Dilencilerden Bozukluk Istemeye Başladı - İlisuluk Haber

“BAZEN SOKAKLARDAKİ DİLENCİLERE ‘BOZUK PARANIZ VAR MI?’ DİYE SORUYORUM”

Eskişehir’de fırın işletmesi olan Oğuzkan Akbal, bozuk para ıstırabının yerelle sonlu kalmadığını belirtti. 1 liranın ve 50 kuruşun eskisi kadar bedelli olmaması nedeniyle vatandaşların kullanımını azalttığını ve geri dolanıma katmadığını lisana getiren Akbal, “Dolaşımdaki bozuk parada daima bir düşüş oluyor. Merkez Bankası da bu sıralar sanırım daha az para basıyor ya da esnaftan ve ticaret yapanlardan talep geldiği için bozuk parayı kotalı veriyor. Hasebiyle biraz elimiz kolumuz sıkışıyor. Bizim ekmeğimiz de şu an 7 lira. Vatandaşa 3 lira para üstü verirken bir bozuk para düşüncesi yaşıyoruz. Müşterilerimizden o bahiste takviye istiyoruz. Sağ olsunlar onlar da bize konutlarında biriktirdikleri bozuk paraları getirip, bütünletiyorlar. Öbür türlü aslında şu an bozuk para bulmakta çok zorlanıyoruz. Ben bazen sokaklardaki dilencilere soruyorum, ‘Bozuk paranız varsa bütünleyelim’ diyorum. Lakin onlarda da artık pek bozuk para bulunmuyor, kağıt paraya geçmişler. Biz bir esere 7-8 lira dediğimiz vakit o para üstünü vermekle yükümlüyüz, vermeme bahtımız yok. Bozuk para bulamadığımız vakit bir yerden sonra 25 kuruşlara dönüyoruz. O da bitiyor, sonrasında ister istemez geriliyoruz. Zira bir beşere ‘Para üstü yok, veremem. Bozuğum bulunmuyor’ diyemezsin. İster istemez ‘Nereden buluruz? Nasıl buluruz? Birisi getirir mi?’ diye içten içe telaş yapıyoruz.” dedi.

Kâfi Metal Para Bulamayan Fırıncılar, Dilencilerden Bozukluk Istemeye Başladı - İlisuluk Haber

“BÜTÜN İMKANLARI ZORLUYORUZ LAKİN BOZUK PARA KÜLFETİNİ ÇÖZEMİYORUZ”

Kadın teşebbüsçü Hatice Hancı ise bankalardan bile bozuk para tedarik edemediklerini aktararak, “Spor salonu kantini ve kahvehaneler üzere küçük esnaftan para topluyoruz, rica ediyoruz. Dolmuşçulardan bozuk para istiyoruz. Müşteriye bazen paramız çıkmayabiliyor. Ne yapıyoruz? ‘Sonra getir’ diyoruz. Müşteriye karşı ne yapabiliriz? Yani onların da yapacağı bir şey yok. Bozuk parada 6-7 aydır dert var. Evvelden o denli bir problem yoktu. Küsuratlar vardı fakat para da çoktu piyasada. Vatandaşta da vardı. Şu anda vatandaşta da yok. Metal para yok, küçük paralar yok. Bizim de bazen kaybımız büyük oluyor. Müşteride olmayınca ne yapacağım? Bizde de yok. Para üstü olarak poğaça da vermiyoruz. ‘Sonra getir’ diyoruz. Mesela diyelim ki müşterinin masrafı 52 lira tuttu, ‘3 lirayı sonra getirin, getiremezseniz de canınız sağ olsun’ diyoruz. Bizim orada bir kaybımız oluyor mu? Oluyor ancak yapacak bir şey yok. Ne yapalım, bulamıyoruz. Bütün imkanları zorluyoruz ancak bozuk para sorununu çözemiyoruz.” biçiminde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahallî

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz