Kastamonu’da Orman Eserleri Bölümünde Tabut Talebi

0
42

Kastamonu‘da orman eserleri kesimlerinin problemlerine tahlil üretmek gayesiyle düzenlenen panelde, yurtdışından çok fazla tabut talebi olduğu belirtildi. Orman eserleri alanında faaliyet gösteren firmanın temsilcisi Ali Şahin, “Tabut talebinin olduğu beşere komik üzere geliyor lakin tabut imaliyle ilgili yurtdışından harikulade bir talep bulunuyor” dedi.

Kastamonu Üniversitesi’nin öncülüğünde düzenlenen panelde ormancılık dalı ele alındı. Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Kastamonu Orman Eserleri Sanayisinde Karşılaşılan Sıkıntılar ve Tahlil Önerileri” paneline Kastamonu Valisi Meftun Kollu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün ile birlikte akademisyenler, öğrenciler ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“Hammadde gereksiniminin karşılanması için daha geniş alanlarda bölüm gereksinimini karşılayabilecek keresteye uygun orman yetiştirilmesi gerekiyor”

Panelin açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Büyük oranda hammadde oduna dayalı üretim yapan orman sanayi kuruluşları için vilayet genelinde bulunan güçlü orman varlığımız elbet büyük avantajlar sağlamakta. Bilhassa güçlü orman varlığı, küçük ve orta ölçekli orman sanayi işletmelerinin yanı sıra alanında uzman büyük tesisleri de bünyesinde barındırması, kesimi tanıyan ve tecrübe geçmişi olan işgücü varlığı, geniş arazi imkanları ve yeni kurulan sanayi bölgeleri, dış pazarlara açılmayı sağlayabilen İnebolu Limanı, etrafındaki kentler ve Ankara üzere büyük bir pazara yakın olması üzere özellikleri nedeniyle Kastamonu kesimde yeni yatırımlara epeyce açık bir pozisyonda. Vilayetimizdeki orman eserleri dalı açısından baktığımızda da mevcut yapılanmanın temel olarak levha üretimi, mobilya üretimi ve kapı üretimi başta olmak üzere 3 kümede toplandığı görülüyor. Bu çerçevede orman varlığına dayalı yatırımların başında yonga levha, yongaları, MDF, parke ve kontrplak üzere yarı mamul eserlerin üretimi geliyor. Hakikaten ülkemizin en kıymetli ekonomik ve katma kıymet oluşturan kesimlerinden biri olan orman eserleri dalının dünyaca ünlü birtakım temsilcileri vilayetimizde faaliyet göstermektedir. Bilhassa levha üretimi alanında faaliyet gösteren bu entegre tesisler Türkiye’yi MDF ve yonga levha üretim ve ihracatında Avrupa ve Dünya genelinde birinci sıralara taşımıştır. Sektörel devlerin yanı sıra, vilayetimizde ekseriyetle KOBİ statüsünde olan çeşitli büyüklükte yaklaşık 350 işletme faaliyet göstermektedir. Dalın yaşadığı sorunlar bulunmakta olup bu külfetlerin giderilmesi gerekiyor. Türkiye İhracat Meclisi’nin 2023 İhracat Strateji Raporu’na nazaran, Orman eserlerinin katma bedeli yüksek eserlere dönüştürülerek gerek iç piyasaya gerekse dış piyasaya arz edilmesi sürecinde orman sanayiinin en değerli sorunu olarak hammadde tedariki ve nitelikli işgücü gereksinimi ön plana çıkmaktadır” dedi.

“Pandemi ve zelzeleden sonra ahşap konutlara talep arttı”

Yurtdışından çok fazla tabut talebinin olduğunu söyleyen Kronospan Orman Eserleri A.Ş. Hammadde Tedarik Müdürü Ali Şahin ise, “Orman Genel Müdürlüğü, üniversitelerle çalışarak ortak bir proje hazırladı. Ahşap yapıların binalarda kullanılmasıyla ilgili çalışmalar tamamlandı ve bu sonuç raporu TBMM’ye gönderildi. İnşallah yakın vakitte bu yasa haline gelecek. İnşallah yakın vakitte ülkemizde ahşap mesken üretimiyle ilgili bir kanunda olacak. Ahşap mesken ve ahşap konutun projelendirilmesiyle ilgili genç mühendislerin kendilerini yetiştirmeleri halinde iş bulabilecekler. Bir öbür mevzuda Avrupa’da yaygın olup ülkemize de yeni yeni girmeye başlayan bir bölüm. Bilhassa yonga-levha kesimindeki odun alma derdinden ötürü ahşap materyalin geri dönüştürülmesiyle ilgili yeni tesisler kurulmaya başlandı. Konutumuzda kullanmadığımız masa, kırık paletler, kürsü üzere ahşap materyaller toplumumuzda ya kırılıp yakılıyor ya da atılıyordu. Artık Avrupa’da bunlar toplanıyor, tekrar tesislerde işlenip dala kazandırılıyor. Türkiye’de de bu bahiste çalışmalar var, ülkemizde de kurulan birkaç yerde fabrikalar bulunuyor. Bu yüzden bu hususta da yeni bir kesim oluşuyor ve yeni iş alanları açılacak. Genç kardeşlerimizde buralarda iş bulabilecekler. Palet dalı de ülkemizde çok canlı ve hareketli bir kesimdir. Bu kesimde de genç mühendislerimiz kendilerini yetiştirirlerse kolay kolay iş bulabilirler. Hatta tahminen de TBMM’de ahşap yapılarla ilgili kanun çıktıktan sonra Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızda da iş bulunabilir. Zira Orman Genel Müdürlüğümüz Kahramanmaraş’ta yönetim binasını şu anda ahşaptan yapıyor. Münasebetiyle ahşap binalara karşı kesim oluşacak. Bir tabut talebinin olduğu beşere komik üzere geliyor lakin tabut üretimiyle ilgili yurtdışından dayanılmaz bir talep bulunuyor. Bunların nasıl yapıldığını kesinlikle bilmeniz ve bunu da kıymetlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Kesim yapacak insan bulmakta zorlanıyoruz”

Ormanda kesim yapacak insanı bulamadıklarını belirten Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu da, “Kastamonu’da son 50 yılda takriben 210 bin hektar yeni orman kuruldu. Toplam alanımızın 876 bin hektar olduğunu dikkate aldığımızda Kastamonu’da sahip olduğumuz ormanlarımızın yüzde 25’i ağaçlandırma yoluyla oluşturulan ormanlardan oluşmaktadır. 2018’den 2021 sonuna kadar takriben 2 milyon 700 bin metreküp olan üretimi 3 milyon 800 bin metreküpe çıkarttık. Takriben 1 milyon 100 bin metreküp üretim artışı sağladık. Bu artışa karşın yöremizdeki orman sanayisi daha fazla hammadde talep etmektedir. Ormanlarımız çok güçlü ormanlar, Türkiye’de alansal olarak ikinci olmamıza karşın, ormanlarımızın kalitesi ve zenginliği açısından uzak orta şampiyonuz. Kastamonu’da ve tüm Türkiye’de tek orman kesiminde çalışma hakkına sahip bireyler köylülerdir. Kent nüfusuna kayıtlı bir kişinin ormanda kesim, taşıma süreçlerinde çalışması hukuken mümkün değildir. Köylerimizin büyük bir kısmında hudut uyuşmazlıkları var. Bu sorunun tahlili noktasında elimizden gelen çabası göstermemize karşın hudut tespiti üzere bir yetkimiz var. Hasebiyle bu yaptığımız işleri kısıtlıyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak 170 bin hektar genç ormanlarımız var. Yani son 25-30 yıl içerisinde gerek ağaçlandırma yoluyla, gerek olağan gençleştirme yoluyla elde ettiğimiz bu ormanların bakımı ormanlık açısından vazgeçilmez muhtaçlık. Bu mevzuda en büyük sorun iş gücü sorunu. Bundan 20-25 yıl evvel her gün kapımıza onlarca insan ormanda kesim yapmak isteğiyle gelirken, artık bu talepler büsbütün minimize oldu ve kesim yapacak insan bulmakta zorlanıyoruz” halinde konuştu.

Kastamonu Ağaç İşleri İmal ve Satıcılar Odası Lideri Hakan Küçükoğlu da istek ve taleplerini panelde lisana getirdi.

Daha sonra konuşan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Akkuzu da, “Yaklaşık yüzde 66’sı ormanlarla kaplı olan Kastamonu ili, ülkemiz orman servetinin de yüzde 8’ine sahiptir. Güçlü orman varlığına paralel olarak gelişim gösteren orman sanayisi, genel sanayi içinde yüzde 40’a varan sektörel yoğunluğu ve yaklaşık yüzde 35’e varan sektörel cirosu ile kent iktisadının lokomotif dalı haline gelmiştir” sözlerini kullandı.

Konuşmaların akabinde panel, soru-cevap kısmıyla devam etti. Panel, toplu fotoğraf çekiminin akabinde son buldu. – KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz