Manisa’da Yaban Mersini Üretiminde Artış Bekleniyor

0
41

Manisa‘nın Alaşehir ilçesinde birinci sefer geçen yıl 55 ton eser elde edilen ve yarısından fazlasının ihraç edildiği yaban mersini üretiminde bu yıl yaklaşık 3 kat artış bekleniyor. Bilhassa bayanlara istihdam sağlayan ve saksı içinde yetiştirilen yaban mersinlerinde budama süreçlerini de bayanlar gerçekleştiriyor.

ODTÜ Makine Mühendisliği kısmı mezunu olan ve kurumsal bir firmada çalışan başarılı iş bayanı Pınar Ünsal Atıcı, yurt dışında tanıştığı yaban mersini sayesinde kurumsal hayatı bir tarafa bırakarak, çiftçiliğe başlaması sonucu 66 dönüm yerde 28 bin saksı içinde yetiştirdiği yaban mersini, Alaşehir’de başta bayanlar olmak üzere yeni bir iş alanı oluşturdu. Geçen yıl üretilen 55 ton yaban mersininin yarısı ihracat, yarısı yurt içinde zincir marketlere pazarlanırken, bu yıl ki gayenin ise 150 ton ve daha fazla ihracat olduğu öğrenildi. Geçen yıl birinci hasat olarak 55 ton yaban mersini elde edilirken, bunun için geçen yıl 2 bin 500 yevmiye çalıştığını anlatan teşebbüsçü iş bayanı Atıcı, bu yıl 150 ton hasat yapılacağını ve 5 bin civarında bir yevmiye sağlanacağını belirtti. Teşebbüsçü bayan tarafından Alaşehir’de birinci defa yetiştirilen yaban mersini meyvelerinin budamaları da başladı. Yaban mersininin ilçede yeni bir eser olması nedeniyle evvel budama ve toplama eğitimi verildiği ve akabinde da eğitim alan bayanların uygulamaya geçtikleri bildirildi.

Kadın teşebbüsçü Pınar Ünsal Atıcı, “Alaşehir bölgesi üzümüyle meşhur bir ilçemiz. Yaygın olarak burada üzüm yetiştiriciliği, biraz da zeytin yetiştiriliyor. Fakat yaban mersini hiç yoktu. Burada bu meyvenin yetiştirilmesi ile büyük bir istihdam sağladığımızı düşünüyoruz. Bu bahçe 60 dönüm bir alana yapıldı. Topraksız tarım ve saksıda yetiştiriyoruz. Geçen sene 55 ton hasadı 2 bin 500 yevmiye harcayarak yetiştirebilmiştik. Bu sene fidanlar büyüdüğü için, iki katı bir yevmiye yani 5 bin yevmiye harcayacağımızı düşünüyoruz. Alaşehir’in bayan personelleri bu işi çok beğendi. Bayan da bir dayı başımız var. Birinci başlarda biraz çekinmişlerdi, bilmedikleri bir işti bu. Budama işinin erkek işi olduğuna dair yaygın bir anlayış vardı fakat bayan emekçilerimiz çok da hoş budama yapabiliyorlar. Bilmedikleri bir bitki olduğu için sabah birinci olarak budama eğitimi veriyoruz. Budama işinde kuru kısımları çıkarma, meyve gözlerini bırakma olarak anlatıyoruz. Dolu hasarına karşı korunmak için bahçe üzerinde dolu tülü örttük. Tam otomatik bir sulama sistemimiz var. Her saksıya tek tek gübre ve su karışımı gidiyor. Yaban mersini ülkemiz için yeni bir meyve. Ben bunu birinci sefer yıllar evvel Amerika’da tatmıştım. Ülkemizde yetiştiriciliği çok az lakin yetiştirildiği vakit topluma çok yararlı bir meyve. Hem antioksidan hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp damar hastalıklarına karşı müdafaa özelliği var. Şeker hastalığına âlâ geliyor. Çocuklarımızın kesinlikle tüketmesi gereken bir meyve. Umarım yetiştirenler çoğaldıkça satış fiyatları daha da aşağıya inecek ve toplumun tüketimi yaygınlaşarak artacaktır. Burada 28 bin adet saksımız ve fidanımız var. Geçen sene 55 ton hasat aldık. Bu sene amacımız 150 ton ton hasat elde etmek. Tek tek elle toplandığı için çok fazla bir personellik gerektiriyor” dedi.

Kadınlara yeni bir alanı açıldı

Alaşehir’de çok yaygın olan üzüm bağlarında budama işini erkekler yaparken, yaban mersini budamasını ise aldıkları eğitim sonrası bayanlar yapmaya başladı. Bayanlar budak yaparken, erkekler de yere dökülen yaprak ve kolları süpürüp topluyor. Bayan Dayıbaşı olan Özgül Tağ, “Alaşehir’de yeni yetiştirilen yaban mersini budaması ve toplamasında birinci emekçi olduk. Budama ve toplama eğitimi alarak, bu işe başladık. Erkeklerin budama işinde olmayışının tek sebebi, bayanlara iş imkanı sağlanması ve bayanların da bu işi yapabileceğini göstermek. Bizim için de hoş bir bölüm açıldı. Geçtiğimiz yıl 2 bin 500 personel kapasitesi, bu yıl iki katı olabilir” diye konuştu.

İşçiler budama işini sevdiklerini, bayanlar için yeni bir kesim ve iş alanı olduğunu belirterek, keyifli olduklarını lisana getirdi.

Pınar Ünsal Atıcı ayrıyeten, geçen yıl ürettikleri 55 ton yaban mersini meyvesinin yarısını Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç ettiklerini, yarısını da yurt içinde zincir marketlere pazarladıklarını belirterek, bu yıl daha fazla ihracatı hedeflediklerini kelamlarına ekledi. – MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz