Mimar Sinan’ın ustalık yapıtı Selimiye Mescidi’nde onarım çalışmaları devam ediyor

0
47

Mimar Sinan‘ın ustalık yapıtı Selimiye Mescidi’nde onarım çalışmaları iç ve dış yerde eş vakitli devam ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2021 Kasım ayında onarıma alınan mescitte çalışmalar bilim konseyinin nezaretinde sürüyor.

Çalışmalar etaplar halinde gerçekleştirilirken cami bu esnada ibadet ve ziyarete açık tutuluyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan abidenin geleceğe itimatla taşınması için çalışan onarım grupları, yapının her noktasında aslına uygun çalışmalar yürütüyor.

Kurşun yenileme ve taş tamir işleri bitti

Çalışmalar kapsamında mescitteki kurşun yenileme ve taş tamir süreçleri tamamlandı.

Caminin kentin her noktasından görülebilen dört minaresinden üçünde çalışmalar bitirildi, son minaredeki çalışmalarda sona gelindi.

Selimiye’nin yerden yüksekliği 43 metre olan 31 metre çapındaki kubbesinin de onarımı tamamlandı. 29 kesimden oluşan alem tamirden geçirildi, altın varakla kaplandı. Revak kubbelerinin ise taş alemleri takılarak bu alandaki çalışmalar bitirildi.

Selimiye’nin onarımında evvelki çalışmalardan kalan ve yapıya ziyan veren çimentonun yerine Horasan harcı kullanılırken, dış cephe tamirinde değerli yol katedildi. Caminin pencereleri de aslına uygun biçimde yenilendi. Selimiye’deki iç yerinde raspa süreçleri tamamlandı, kalem işleri ile ahşap kapı ve kepenklerin yenilenmesi ise devam ediyor.

Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

“Bilimsel ve akademik çalışmalar eşliğinde hassas bir süreç işliyor”

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, AA muhabirine mescitteki onarım çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Yapının her alanının incelendiğini ve gerekli müdahalelerin aslına uygun formda yapıldığını belirten Soytürk, caminin sağlıklı bir halde geleceğe taşındığını söz ederek, şöyle dedi:

“Selimiye Mescidi medeniyetimiz için bir başyapıt. Bilimsel ve akademik çalışmalar eşliğinde hassas bir süreç işliyor. Selimiye’nin onarımına şahitlik etmek çok hoş bir şey. Çalışmalar ağır biçimde sürüyor. Atölyelerde titiz bir çalışma var. Cam, taş ve ahşap atölyelerinde dikkate kıymet işler yapılıyor. Selimiye’nin onarımının tamamlanmasını merakla bekliyoruz. Onarım çalışmaları çok hassas bir süreç. Planlanan müddette çalışmaların bitirilmesini bekliyoruz.”

Soytürk, Selimiye’nin kent turizminin değerli bedeli olduğuna dikkati çekti.

Camideki onarım çalışmalarının bile ziyaretçi çektiğini vurgulan Soytürk, çalışmaların tamamlanmasıyla caminin daha çok ziyaretçi ağırlayacağını tabir etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz