MTA, Erzincan’ın İliç İlçesindeki Fay Sınırı Argümanlarını Yalanladı

0
58

ANKARA (AA) – Maden Tetkik ve Arama ( Mta ) Genel Müdürlüğü, son günlerde Erzincan’ın İliç ilçesinden geçen fay çizgisinin, resmi fay haritasından silindiği tarafındaki savların temelsiz olduğunu bildirdi.

Mta‘dan yapılan açıklamada, “Son günlerde sıkça gündeme getirilen İliç’ten geçen canlı fayla ilgili olarak toplumsal medya üzerinden yapılan bir paylaşımda, 2012 yılında yayımlanmış olan Türkiye Canlı Fay Haritası Serisi Divriği (NJ 37-2) Paftası’na ilişkin olan bir kısım kesilerek görselleştirilmiş ve bu haritanın üzerine 2023 yılına ilişkin olduğuna ait bir tabir konularak temelsiz bir argüman ortaya atılmıştır.” tabirleri kullanıldı.

Söz konusu haritanın sağ kenarında verilen “açıklamalar” kısmı altındaki “basım tarihi” kısmında, haritanın 10 Haziran 2012’de basıldığının açıkça görüldüğüne işaret edilen açıklamada, daha evvel bu fayın haritalandığı fakat sonradan silindiğine ait paylaşımın gerçekle ilgisi bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada, MTA Genel Müdürlüğünün, kurulduğu 1935’ten bu yana Türkiye’nin jeolojik özelliklerini araştırdığı ve elde edilen bilgileri başta madencilik dalı olmak üzere öteki dalların kullanımına sunduğu aktarılarak, şu sözlere yer verildi:

“Bu bağlamda ülkemizdeki zelzele araştırmalarına yönelik projeler de kurumumuz tarafından yürütülmektedir. Bugün kullanılan Türkiye Canlı Fay Haritası farklı ölçeklerde 2012 ve 2013 yıllarında basılmış, kelam konusu canlı fay haritalarının 2013 yılından sonra tekrar basımı yapılmamıştır. 2010 ile 2012 yılları ortasında hakem değerlendirmesi yapılmış lakin harita basım sürecinde arazi müşahedeleri sonucunda İliç yakınında yer alan canlı fay aktivitesi tespit edilmiştir. Bu nedenle kelam konusu canlı fay aktivitesi belgelenmesini takiben 1/25.000 ölçekli haritalara ve sayısal data tabanına eklenmiş olup talep eden kurum ve kuruluşlarla sayısal olarak bu formuyla paylaşılmaktadır. “

Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar sonrasında, kelam konusu fayın da bulunduğu sayısal Türkiye Canlı Fay Haritası’nın kamu faydası gözetilerek, sayısal formatta MTA’nın internet sayfasında ilgililerin kullanımına sunulduğuna işaret edilen açıklamada, “Diri fayların belirlenmesi ve haritalanması bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle ülke boyutunda canlı faylara ait haritalama ve güncelleme çalışmaları da uzun vakit alan bir süreçtir. Genel Müdürlüğümüz, Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığımız tarafından Türkiye Canlı Fay Haritasının güncellenmesine yönelik çalışmalar devam etmekte, ayrıyeten http://yerbilimleri.mta.gov.tr adresindeki yerbilimleri portalında da görüntülenebilmektedir.” değerlendirmesine yer verildi.

Mta, Erzincan'In İliç İlçesindeki Fay Sınırı Argümanlarını Yalanladı - İlisuluk Haber

Kaynak: AA / 3.Sayfa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz