Saadet Partisi’nin iş sıhhati ve güvenliği araştırma önergesi reddedildi

0
41

Saadet Partisi’nin iş sıhhati ve güvenliği konusunda yaşanan sıkıntılara yönelik araştırma önergesinin TBMM Genel Heyeti’nde bugün görüşülmesine ait küme önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, çocuk çalışanların iş kazalarında hayatını kaybettiğine değinerek,  “2023 yılında 1932 kişi iş cinayetlerine kurban gitti. İş sıhhati güvenliği ile ilgili çok önemli bir yapılanmamız ve kanunsal açıklarımız var. Patronun maaşını ödediği iş güvenliği uzmanından siz ne bekleyebilirsiniz” dedi.

Saadet Partisi’nin Türkiye’de iş sıhhati ve güvenliği konusunda yaşanan sıkıntılara yönelik Meclis araştırması açılmasına ait önergesinin öne alınarak TBMM Genel Şurası’nda bugün görüşülmesi önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerinin münasebetini açıklayan Saadet Partisi Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “Kütahya ilinin yüzde 90’nı maden ruhsatı almış bir vilayet. Bu vilayette 3-4 tane altın madeni var. İliç siyanür ve arsenik tehlikesi altında. İş cinayetleri Türkiye’de çığ üzere büyüyor. 2023 yılında 1932 kişi iş cinayetlerine kurban gitti. Bu sayı gün geçtikçe de artıyor. En son İliç’te 9 personelimiz canlı diri gömüldü. Meslek hastalıkları hastanesi çok yakınımızda şu anda dolup taşıyor ve buralarda da yatacak yer yok. Burada zafiyet nerede? İş sıhhati güvenliği ile ilgili çok önemli bir yapılanmamız ve kanunsal açıklarımız var. Patronun maaşını ödediği iş güvenliği uzmanından siz ne bekleyebilirsiniz? Maaşını işverenin ödediği ve sisteminde iş katip üzerinden değil yazılı olarak üç nüshalık raporla düzenlendiği bir sistemde siz iş cinayetlerinin iş kazalarının önüne geçemezsiniz” dedi.

“NEREDE KONTROL DEMEKTEN KENDİMİZİ ALAMIYORUZ”

Saadet Partisi’nin önerisi hakkında kelam alan UYGUN Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, şunları söyledi:

“Daha 15 gün evvel, Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen kazayı hala yüreğimizde hissediyoruz. Toprak altında kalan madenci kardeşlerimizin akıbetlerinin ne olduğu hakkında fikir sahibi bile değiliz… Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu EUROSTAT ve Toplumsal Güvenlik Kurumu’nun datalarına nazaran Avrupa ülkeleri ortasında iş kazalarında en çok hayatını kaybeden personeller maalesef Türkiye’de… Türkiye’de 2022 ve 2023 yıllarında iş kazalarında 2 bin şahsa yakın insanımız hayatını kaybetmişti… Maalesef nerede kontrol demekten kendimizi alıkoyamıyoruz.”

“EL KALDIRIP İNDİREN MİLLETVEKİLLERİ YÜZÜNDEN İŞ CİNAYETLERİ ARAŞTIRILMIYOR”

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise “Ülke sizin sayenizde büyük bir personel mezarlığına dönmüş durumda. Her yıl yüzlerce iş kazası meydana geliyor. Muhalefet her hafta iş cinayetlerini gündeme getiriyor ancak AKP’nin yalnızca el kaldırıp indiren milletvekilleri yüzünden iş cinayetleri araştırılmıyor. Şayet bu Meclis bir irade ortaya koysaydı bu iş cinayetleri engellenebilirdi. Tüm bu iş cinayetlerinin sebebi AKP iktidarının ciddiyetsiz yaklaşımıdır. O kadar ciddiyetsiz bir yaklaşımınız var ki… Meclis’in vekillerine o maden alanlarından zeytinyağı dağıttınız” diye eleştirdi.

İLİÇ’TE KAZANIN YAŞANDIĞI SAHA KİMİN?”

CHP ismine konuşan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp de İliç’te yaşanan maden kazasında iktidarın tavrını eleştirerek şunları söyledi:

“İliç’te maden kazasının yaşandığı saha kimin? Sizin milletlerarası sermayeye peşkeş çektiğiniz Kanadalı şirketlerin… Pekala bunların yerli işbirlikçileri kim? Sizsiniz… Sizin milletvekiliniz, sizin partinizin besleyip büyüttüğü şirketleriniz. Genel müdürlüğünü kim yaptı o şirketin? Damat Berat Albayrak yaptı. Sahibi kimdi? Sizin milletvekilinizdi… Pekala o milletvekili o ihalaeyi kaptığında ne yaptı biliyor musunuz? ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ diye tweet atıyordu. Ne vakit? İhaleyi kazandığı günün çabucak ertesinde.”

Kaynak: ANKA / Yeni

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz