Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali neden öldürüldü?

0
39

Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye’deki edebiyat etraflarının takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda tesirini sürdürmüştür. Türk muharrir ve şair olan Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali yapıtları nelerdir? Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi nedir? Ayrıntılar haberimizde…

SABAHATTİN ALİ KİMDİR?

  • Sabahattin Ali (d. 25 Şubat 1907, Eğridere – ö. 2 Nisan 1948, Kırklareli), Türk muharrir ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak omurundaki tecrübelerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet devri Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok hikaye cinsinde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, vakit zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla vakit zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği tenkitlerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye’deki edebiyat etraflarının takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda tesirini sürdürdü.
  • Eğridere’de doğan Sabahattin Ali, birinci öykü ve şiir denemelerine Balıkesir’de başladıktan sonra İstanbul’daki edebiyat öğretmeni Ali Canip Teknik’in takviyesiyle birinci sefer Akbaba ve Çağlayan mecmualarında şiirlerini yayımladı. Anadolu’da kısa müddet öğretmenlik yaptıktan sonra Türk devleti tarafından lisan eğitimi için Almanya’ya gönderildi. Türkiye’ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak vazifeye başlasa da evvel komünizm propagandası yaptığı teziyle bir mühlet tutuklandı, akabinde ise Türk devlet yöneticilerini eleştirdiği teziyle tekrar tutuklandı. Bu devirde memurluktan ihraç edildi lakin Atatürk hakkında yazdığı bir şiirden ötürü tekrar devlet kurumlarında görevlendirildi. Ayrıyeten kendisine yüklenen sosyalist algısını kırmak için de Esirler isimli bir oyun kaleme aldı.
  • Hayatının son yıllarında Türk milliyetçileriyle yaşadığı tartışmalarla da öne çıktı, bilhassa Türkçü-Turancı müellif Nihal Atsız ile yaşadığı tansiyon giderek artarak Irkçılık-Turancılık Davasının bir kesimi oldu. Bu devirde Aziz Nesin’le birlikte çıkardığı Markopaşa mecmuasında politikleri eleştirmesi yüzünden çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir devirde Türkiye’den ayrılmak istedi ve Bulgaristan hududunu geçmek isterken kendisine kaçma teşebbüsünde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi münasebetlerle öldürüldü.
Kaynak: Haberler.com Haber Merkezi / Gündem

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz