Yapay Zeka ile Akciğer Kanseri Tedavisi

0
40

Yapay zeka teknolojilerine tıp alanında da adaptasyon giderek artmaya başladı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Kolu, Medikal Tasarım ve Uygulama Merkezi, Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ayten Kayı Cangır ve grubu tarafından 2020 yılında akciğer kanseri tedavisinde yapay zeka kullanılabilmesi için proje başlatıldı.

Tanı konulduktan sonra tedavi usulünün belirlenmesinde yapay zekadan faydalanmayı amaçlayan projede sona gelindi.

Yapay zeka, hangi tedavinin yapılacağını söylüyor

Prof. Dr. Cangır, projenin birinci basamağında akciğer tümörünün cinsinin yapay zeka takviyeli algoritmalarla tespit edildiğini söyleyerek, şu sözleri kullandı:

Şimdi tedavi sürecinde de yapay zekayı kullanmak istiyoruz. Olağanda akciğer kanseri hastalarında tümör alınıyor, bu hastaların biyopsisi yapılıyor. Lakin bu maliyetli ve riskli bir iş. Bu çalışmada bilgiler yapay zekaya giriliyor, yapay zeka da bu akciğer kanserinde hangi tedavinin yapılmasının daha yanlışsız olacağını söylüyor.

Yapay Zeka Ile Akciğer Kanseri Tedavisi - İlisuluk Haber

Hastaya biyopsi yapılmadan tedaviye başlamak mümküm olacak

Prof. Dr. Cangır, tedavi sürecinde yapay zekadan faydalanmayı amaçladıklarını anlatarak şöyle konuştu:

Önceden biyopsi yapmak koşulken artık artık yapay zeka usulleriyle bunun hangi ilaca hassas olduğunu tespit etmek mümkün. Bu çalışma birinci sefer bizim üniversitemizde gerçekleştirildi. Burada, hastanın birinci olarak tomografisi çekildikten sonra biz bu kitleden biyopsi yerine sanki ‘yapay zeka bunun hangi ilaca hassas olduğunu tespit edebilir mi?’ çalışmamızda bunu değerlendirdik. Evvel yapay zekaya akıllı ilaca hassas olan ve olmayan pahaları verdik. Yapay zeka, dersine çalıştı. ve yapay zeka, biyopsi olmadan, hangisine hassas hangisine değil bunu yaklaşık yüzde 87 doğrulukla ayırt edebildi. Bu değerli, zira hastaya biyopsi yapılmadan, ek bir maliyet gerekmeden, ek müddet gerekmeden tedavisine başlayabilmek açısından kıymetli bir katkı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki periyotta bu çalışmanın Türkiye’de uygulanacağını öngörüyoruz.

Yapay Zeka Ile Akciğer Kanseri Tedavisi - İlisuluk Haber

Hastalığın tekrarlama riski öngörülüyor

Daha sonra aldığımız bu bilgileri bilgisayar modellemesi, makine tahsili ve kanıt öğrenmeyle birlikte bir yapay zeka kurgusunu oturtturarak çalışmamızı ve modelimizi oluşturduk. Bundan sonrası için de şu an elimizde birçok model var. Akciğer kanseri olan hadiselerde daha ameliyat yapılmadan evvel bu hastalığın 5 yıllık müddette tekrarlayıp tekrarlamayacağı ve hastanın da 5 yıl sonunda sağ kalımı olup olmayacağıyla ilgili olarak artık bir öngörü belirleyebiliyoruz. Bir diğer akciğer lezyonunda da şayet düşük seviyeliyse ilaç tedavisi, yüksek düzeyde agresif bir lezyonda ise cerrahiye gidip gitmeyeceğini daha rastgele bir cerrahi süreç yapmadan belirleyebilme bahtımız mevcut” dedi.

Kaynak: Magazinkolik / Magazin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz