Antalya, 2023’te en fazla yabancı ziyaretçi çeken kentler ortasında 4. sırada

0
171

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) İdare Konseyi Lideri Ali Bahar, 2023’te dünyanın en fazla yabancı ziyaretçi çeken kentleri ortasında 4’üncü sırada olan Antalya‘nın global standartların üzerinde bir destinasyon olduğunu kaydetti.

ATSO İdare Şurası Lideri Ali Bahar, Euromonitor araştırmasına nazaran 2023’te dünyanın en fazla yabancı ziyaretçi çeken kentleri ortasında İstanbul’un birinci sırada yer aldığını, Londra ve Dubai’den sonra Antalya‘nın 4’üncü sırada geldiğini belirtti. 2023 yılında Antalya turizminin 16 milyon bireye ulaşarak rekor kırdığını hatırlatan Lider Bahar, “Tesislerimiz, doğal güzelliklerimiz, ören yerlerimiz ile global standartların üzerinde bir destinasyon olmamızın yanında, daima gelişim gösteren insan kaynağımız ile bu gücümüzü destekliyoruz” dedi.

“Nitelik önemli”

Euromonitor International Araştırma Şirketi’nin dünyada, dallar, ülkeler ve tüketiciler ile ilgili küresel stratejik istihbarat sağlayan, önde gelen bağımsız kuruluşlardan biri olduğunu hatırlatarak, “Euromonitor’ün son olarak yaptığı araştırmada Antalya’nın, İstanbul, Londra ve Dubai’den sonra yabancılar tarafından ilgi gören kent olduğu ortaya çıktı. Antalya yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın gözbebeği. Turizm, Antalya iktisadının omurgasını oluşturuyor. Son yıllarda resort turizmi yanında spor ve sıhhat turizmi alanında atılım içindeyiz. 2023 yılı turizm bilgilerine baktığımızda, nicelik kadar niteliğin de değerli olduğunu görüyoruz. 2024 gayelerimizi belirlerken, yalnızca turist sayısı değil, gelen turistlerin kişi başı gecelik harcamasını artırmamız gerekiyor. Spor turizmi ve sıhhat turizmi de bu amaca ulaşmada bize katkı sağlayacak alanlardır” diye konuştu.

Spor ve sanatın önemi

Antalya’da gerçekleştirilen spor tertipleri başta olmak üzere kültür ve sanat etkinliklerinin kentin dışa açılan penceresi olduğunu hatırlatan ATSO Lideri Ali Bahar, “Son bir ay içinde üç büyük memleketler arası spor tertibine konut sahipliği yaptık. Odamız tarafından desteklenen, Tour of Antalya milletlerarası bisiklet yarışı, bu ayın başında 16 ülkeden 25 ekip ve 175 atletin iştirakiyle beşinci sefer Antalya’da gerçekleştirildi. Tıpkı halde Dünyanın en büyük bisiklet yarış serisi Cycling Races In Türkiye 2024 Winter Series Antalya’da düzenlendi ve muvaffakiyetle tamamlandı. Mart başında bu sefer Türkiye’nin en büyük özel girişimli spor tertibi olan Memleketler arası Runtalya Maratonu koşulacak. Antalya’mızın kültürel ve sportif alanda güçlenmesi iş dünyası olarak bizleri epeyce mutlu ediyor” dedi.

Sağlık turizmi

Antalya’ya olan yabancı ilgisinin kıymetli nedenlerinden birinin de sıhhat turizmi olduğunu belirten Lider Ali Bahar, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Sağlık turizmi için ‘marka olma’ yolunda adımlar attık. Antalya’nın dünya ölçeğinde tanınan itibarlı sıhhat turizmi destinasyonlarından biri olmasına yönelik olarak yürüttüğümüz ‘Vizyon-Strateji-Eylem’ projesi çalışmaları kapsamında geçtiğimi günlerde yurt dışından ortacılar getirerek üyelerimizle buluşturduk. Bu alanda gidecek daha çok fazla yolumuz olduğuna inanıyorum. Sıhhat turizmi bizim için, kentimiz için ve ülkemiz için potansiyeli epey yüksek bir mevzudur ve biz bunun farkındayız. Antalya iş dünyası olarak katma bedeli yüksek alanlarda genişlemeyi sürdürüyoruz ve şu ana kadar bu alanda düzgün bir yol kat ettik.”

“Türkiye’nin en süratli büyüyen ili”

Antalya’nın 2021 ve 2022’de Türkiye’nin en süratli büyüme gösteren ili olduğunu kelamlarına ekleyen Bahar, “2024 turizm açısından daha uygun bir yıl olacak. Yabancı ziyaretçi sayısının 2 milyona yakın artışla 18 milyon şahsa ulaşmasını bekliyoruz. 2023’te dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü kent olduk fakat mevcut büyümemizi sürdürebilirsek önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda yer alacağız” diye konuştu.

“Katma bedele dönüştürülmeli”

“Turizmdeki gelişimimizi ülkemiz ismine daha fazla katma kıymete dönüştürmek için Antalya’nın birtakım alanlarda desteklenmesi gerekiyor” diyerek kelamlarını sürdüren Lider Bahar, “Ancak giderek artan yerleşik nüfus, etraf kirliliği, artan trafik düşüncesi, yolların ve toplu taşımanın yetersizliği üzere sıkıntıları beraberinde getiriyor. Antalyalılar olarak kendi çalışmalarımızı yapıyoruz. Merkezi idareye yönelik teklif ve beklentilerimizi ilgili Bakanlarımıza iletiyoruz. Antalya’nın gelişimi ve meseleleri yalnızca Antalya’yı değil, bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor” formunda konuştu. – ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz