Osmanlı Sancağı’nın Koruma Edildiği Sancak Köşkü Onarımı Tamamlandı

0
42

Osmanlı sancağının koruma edilmesi maksadıyla 16. yüzyılda inşa edilen Sancak Köşkü’nün onarım çalışmaları tamamlandı.

İstanbul Valiliği, 2021 yılında başlattığı çalışma kapsamında, Sultan 2. Beyazıt periyodunda (1596) Sadrazam Davut Paşa tarafından yaptırılan Sancak Köşkü’nün, aslına uygun bir biçimde yine inşa edilmesi için proje hazırladı.

YTÜ hocaları katkı sundu

Davutpaşa Kışlası’nın 19. yüzyılda yapılmasıyla fonksiyonunu yitiren ve vakitle kullanılamaz hale gelen köşkün, yaklaşık 3 yıl süren rölöve, restitüsyon ve onarım çalışmalarına, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) alanında uzman çok sayıda hoca katkı sundu. Köşk, etraf düzenlemelerinin de tamamlanmasıyla tekrar hizmete açıldı.

Bugünkü YTÜ’nün Davutpaşa’daki yerleşkesi içinde, Osmanlı Padişahının sefere gönderdiği ordusunu uğurladığı ve tekrar seferden dönen ordusunu merasimle karşıladığı alana inşa edilen, Osmanlı Sancağı’nı koruma etme fonksiyonu gören köşkün açılışı için merasim düzenlendi.

Rektör Tamer Yılmaz: “Köklü tarihi yapıtlarınıza hürmet göstermeye gereksiniminiz var”

Törende konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 113 yıllık esaslı bir kurum olduğuna dikkati çekti.

Kampüsün dünyanın en düzgün 63. yerleşkesi olarak gösterildiğini ve dünyanın en güzel 10 yerleşkesinden biri olmayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, “Sürdürülebilir bir yerleşke ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bunu sağlamak istiyorsanız esaslı bir tarihe, geçmişe gereksiniminiz var. Esaslı tarihi yapıtlarınıza hürmet göstermeye gereksiniminiz var.” dedi.

Davutpaşa Yerleşkesi içerisinde öbür tarihi yapıların da ihya edilerek kullanıma alındığını aktaran Yılmaz, Sancak Köşkü ile ilgili, hoş bir onarım örneği olduğunu vurguladı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bugün bilhassa davet ettim ve davet ederken şunu söyledim; ‘İyi bir onarım örneği görmek istiyorsanız buraya gelin.’ Maalesef ki çok yanlış uygulamalar var, gereğince hassas olmayan uygulamalar var lakin burası çok başarılı oldu. Niçin başarılı olduk? Zira Valiliğimiz himayesinde yaptık, onarımda çalışan restoratörler Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık kısmından mezundu. Bizim mezunlarımız canla başla çalışarak bu hale getirdiler. Estetik ve sanattan hoşlanan herkesin bu cins yapıtların keyfini çıkartması gerekiyor. Bir teknik üniversiteyiz lakin daima söylediğimiz birşey var; Yıldız Teknik Üniversitesi sanatsız kalamaz, biz sanatı seviyoruz, sanata doyamıyoruz ve daima sanatkarlarla iç içe olmaya devam edeceğiz.”

Törende daha sonra İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can ve onarımda emeği bulunan hocalar, köşkün açılış kurdelesini kesti.

Köşkte, Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Klasik Türk Sanatları Kısmı hocaları ve öğrencileri tarafından hazırlanan tezhip ve sınır sanatı yapıtları sergilendi.

Kaynak: AA / Aktüel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz