YTB, ‘Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri’ isimli kitabı tanıttı

0
33

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında (YTB), 19 ülkede temelden Türk yapıtı olup sonradan kiliseye dönüştürülen yapıtların anlatıldığı “Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri” isimli kitap tanıtıldı.

YTB Lideri Abdullah Eren’in konut sahipliğinde düzenlenen tanıtıma, yapıtın sahibi yüksek mimar Mehmet Emin Yılmaz, YTB vazifelileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Eren burada yaptığı konuşmada, “soydaş coğrafyalarda” yapılan çalışmalara değinerek, “Soydaş ve akraba coğrafyamızdaki mimari yapıtları, yadigarları gün yüzüne çıkaran çalışmalara dayanak olmak bilhassa yeniden ecdadımızın vaktinde zarurî göçlerle, sürgünlerle yerlerinden edildikleri alanlarda kelamlı tarih çalışmaları yapmak ve bu acıları hatırlatmak ve yadetmek hedefiyle çok farklı çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

YTB tarafından yürütülmüş ve gelecekte yürütülecek olan çalışmalardan bahseden Eren, geçmişte yaşanılan acılardan ders alınması gerektiğini kaydetti.

Eren, acıların bir daha tekrarlanmaması için de hatırlanması gerektiğine işaret ederek “Geleceğe dair de bir ortada yaşama irademizi, bunlar güçlendirsinler diye bu çalışmaları yapıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’deki kurumların çalışmalarının kapsam, içerik ve tesirinin arttığını vurgulayan Eren, “Kiliseye Çevrilen Türk Yapıtları çalışması elbet içinde yer alan yapıtların tasnifiyle, tanımıyla yarın, bir gün oralarda yapılacak öbür çalışmalara da ışık tutacaktır diye ümit ediyorum.” formunda konuştu.

Eserin müellifi Yılmaz da kitaba ait bilgiler verdiği bir sunum yaptı.

Tanıtım, Eren’in, Yılmaz’a ikram takdimi ve yapıttaki fotoğraflardan oluşan standın gezilmesiyle sona erdi.

“Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri”

“Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri” başlıklı çalışmanın ikinci baskısı YTB yayını olarak Türkçe ve İngilizce yayımlandı.

Yüksek Mimar Mehmet Emin Yılmaz’ın 13 yıllık çalışması olan eser, toplam üç cilt ve 1425 sayfadan oluşurken; 19 ülkede bulunan Türk mirası yapıtların içinde kiliseye dönüştürülen yapılar ele alınıyor.

Söz konusu çalışmanın birinci cildinde Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Ermenistan, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya’daki; ikinci cildinde ise, Macaristan, Moldova, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna’daki yapılar bahis alınıyor.

Çalışmanın üçüncü cildinde ise yalnızca Yunanistan’daki yapıların üzerine yoğunlaşılıyor.

Kaynak: AA / Aktüel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz