Zonguldak’ta öğrenci vefatıyla sonuçlanan kaza davasında 7 kamu vazifelisi yargılanacak

0
45

Zonguldak‘ın Kilimli ilçesinde 1 öğrencinin öldüğü, 18 öğrenci ile şoförün yaralandığı kazaya ait 7 kamu vazifelisi “görevi berbata kullanma” kabahatinden 6 aydan 2 yıla kadar mahpus istemiyle yargılanacak.

Lise öğrencilerini taşıyan midibüsün 14 Aralık 2022’de Çatalağzı mevkisinde şarampole devrilmesi sonucu Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Büşra Akın’ın (14) öldüğü, 18 öğrenci ve sürücünün yaralandığı kazaya ait 7 kamu vazifelisi hakkında Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı.

Zonguldak 5. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, olay tarihinde Kilimli Ulusal Eğitim Müdürlüğünde şube müdürü M.Y. (46) ile şef ve taşımalı eğitim ihale komitesi üyesi M.S. (37) ve memur K.B. (42), Kilimli Atatürk Anadolu Lisesinde müdür yardımcısı ve taşımalı eğitim kurul üyesi E.B. (37) ile öğretmenler ve taşımalı eğitim komite üyeleri E.K. (31) ve M.K. (39) ile Karayolları 156. Şube Şefi S.A. (38) istikametinden soruşturma müsaadesi verildiği yer aldı.

İddianamede, F.B. yönetimindeki, ihale teknik şartnamelerine uygun olmayan 67 AT 873 plakalı okul servis aracının kaza yapması sonucunda vefat ve yaralanmaların olduğu, araca ait isimleri geçen şüphelilerden Ulusal Eğitim Bakanlığına bağlı vazifelilerden M.Y, K.B, E.B, E.K, M.K. ve M.S’nin ihale teknik şartnamesinde yer alan ve mevzuat gereği talep edilen evraklar üzerinde gerekli inceleme ve sorgulamaları yapmamaları nedeniyle vazifelerinin gereklerini yerine getirmedikleri söz edildi.

Karayolları 156. Şube Şefi S.A. bakımından ise Karayolları Genel Müdürlüğünün imal ve bakımından sorumlu olduğu kara yolunda can ve mal güvenliği istikametinden gerekli önlemleri almaması nedeniyle misyonunun gereklerini yerine getirmediği, bu suretle şüphelilerin misyonlarının gereklerine karşıt hareket ederek şahısların mağduriyetine neden olmak suretiyle üzerlerine atılı “görevi berbata kullanma” kabahatini işledikleri konusunda haklarında kamu davası açmayı gerektirir kâfi kuşku ve kanıtın elde edildiği belirtildi.

“Görevi berbata kullanma” cürmünden 6 aydan 2 yıla kadar mahpus cezası istenen sanıkların yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

Olay

Kilimli’den Muslu beldesine seyreden F.B’nin kullandığı 67 AT 873 plakalı lise öğrencilerini taşıyan midibüs, 14 Aralık 2022’de Çatalağzı mevkisinde şarampole devrilmiş, kazada Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Büşra Akın ömrünü yitirmiş, şoför ve 18 öğrenci yaralanmıştı.

Gözaltına alınan sürücü F.B. ile araç sahibi R.A. tutuklandıktan bir mühlet sonra özgür bırakılmıştı. İtirazlar üzerine F.B. ve R.A. daha sonra tekrar tutuklansa da itiraz üzerine tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıklar F.B. ile R.A. ve babası M.A. (68) hakkında “taksirle bir kişinin vefatına ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” kabahatinden 2 yıldan 15’er yıla kadar mahpus cezası isteniyor.

Kaynak: AA / Aktüel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz